Значителни загуби на руска техника са регистрирани след украинската атака с ракети ATACMS по летището в Бердянск, съобщава РБК-Украйна.

На спътникови снимки от Planet Labs от 18 октомври се виждат засегнатите райони на летището. По-специално - вижда се част от пистата на летището, където преди това са били разположени хеликоптери.С помощта на ракетите ATACMS по време на специалната операция DRAGONFLY по руски летища в Луганск и Бердянск са унищожени девет руски хеликоптера, система за противовъздушна отбрана, боеприпаси и много други.

На 17 октомври украинските военни потвърдиха удар по руските летища в Луганск и Бердянск. По-късно The Washington Post съобщи, че украинските въоръжени сили са използвали за атаката ракети с голям обсег на действие ATACMS.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че Киев е използвал ATACMS. Белият дом също официално потвърди прехвърлянето на ракети.

Във вторник медиите съобщиха, че Украйна е получила по-малко от дузина 12 ракети с голям обсег ATACMS от САЩ. А днес източници от The New York Times съобщиха, че САЩ са прехвърлили около 20 такива ракети.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук