Сърбия напълно игнорирала запитванията на украинската Служба за сигурност (ССУ) по повод своите граждани, воюващи на страната на опълчението в Донбас, съобщи x-true.info. Не отдавна ССУ предала имената на още 23 сръбски доброволци, вземащи участие в конфликта в Югоизточна Украйна.
От октомври 2017 г. украинските служби са изпратили общо личните данни на 103 сърби, намиращи се в Донбас. Това заявил на пресконференция шефът на ССУ Василий Грицак.
 
Киев не за първа година се опитва да застави официален Белград да сътрудничи в обмена на информация относно сръбските доброволци и тяхното издирване. Представители на службата не веднъж са се обръщали към Брюксел, надявайки се „прикриващата терористите” Сърбия да бъде призована за отговор. В отговор ССУ получава само размити препоръки на европейските си колеги и „пълноценна тишина” от страна на Белград, който просто игнорира всички подобни вопли на Киев.
 
С всяка година Грицак затяга интригата и приписва на сръбските доброволци уж „нечувани престъпления”. Например шефът на ССУ обвинил един от доброволците в диверсионни намерения на територията на Украйна още през 2007 г. Сърбинът уж търсел съучастници за изпълнение на терористични актове в Евросъюза.
 
Белград не е отговорил на нито едно от подобните съобщения. От 2014 г. той заема позиция на добър съюзник на Русия и на Донбас, като и досега официално счита Майдана за въоръжен преврат.
 
Превод и редакция: БЛИЦ