Родителите не приемат закона, който предлага обезщетение от 10 000 евро, а не истината за собствените им деца.

Асоциацията на изчезналите бебета в Белград е повдигнала две наказателни обвинения в прокуратурата срещу членове на организирана престъпна група, съставена от лекари и държавни служители, начело с гинеколог за трафик на хора.

"В интерес на разследването е да не се предоставят подробности за обвинението, но има достатъчно доказателства за кражби на бебета", казва Милена Янкович, президент на асоциацията.След пресконференция, организирана за така наречения „Закон за изчезналите бебета“, преди две седмици се появи млад мъж.

„Той разказа как се е уредил с лекар, бивш началник на гинекологията в обекта, който сега има частна практика. Човекът живее в чужбина. Лекарят предложил да "набави" бебе и да предостави документи, така че новият "родител" да може законно да го изведе от държавата. На въпроса "колко струва", гинекологът отговорил: "Предишният ми клиент ми купи кола." Пред болницана имало спряна кола на стойност около 50 000 евро “, казва Янкович.
Прокуратурата е подала наказателно постановление и писмено изявление от мъжа, който заяви, че е готов да даде показания.

„Подадохме жалба и в словенската прокуратура, така че полицията в Любляна започна разследване срещу женена двойка и сръбските власти бяха замесени в разследването. Това е двойка от Словения, която през 1986 г. се свързва с центъра в Прищина за „пазаруване на бебета“. Те пътували до Косово и им осигурили момиче оттам. Казаха им, че майката на момичето е била студентка и че е изоставила бебето “, каза Янкович.

Превод: БЛИЦ