Сръбският пътнически влак, който потегли по нов маршрут от Белград за Косово и недостигна до крайната си дестинация заради заплаха за сигурността, се връща обратно в сръбската столица, съобщиха пред РИА Новости намиращи се във влака журналисти.
Тръгналият в събота влак, първият от 1999 г. насам от Белград за Косовска Митровица, с журналисти и официални лица престоя над два часа в сръбския град Рашка и не премина границата с Косово поради заплаха за сигурността и противодействия на косовари. 
 


Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че „влизането в Косовf на влак, имащ националистически символи, противоречащи на конституцията и законите на Косово, е неприемливо“. 

Тачи заяви уважение към свободата на придвижване, но във влака, по думите му, е имало високопоставени сръбски официални лица, които не са имало разрешение да влязат в Косово. 

„Затова това, което е незаконно и нарушава държавния суверенитет на Косово, трябва да се предотвратява. Този влак се явява провокация, и косовските власти трябва да приемат нужните законни мерки, да възпрепятстват неговото придвижване“, написа Тачи на страницата си във „Фейсбук“.