Русия предоставя подкрепа на Иран в конфронтацията със Запада, съобщава SRF. В борбата за надмощие в Близкия и Средния изток оста Москва-Техеран задълбочава сътрудничеството на двете държави във военната сфера.


Освен това Кремъл е недоволен от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, пише "Поглед инфо".

Русия предоставя подкрепа на Иран в ядрения конфликт със Запада. Днес външните министри на двете държави се срещнаха в Москва. Включително, за да се обсъди сътрудничеството в Близкия и Средния Изток.

И двамата подкрепят режима на Асад в Сирия. В допълнение, Иран води активна дейност в Ирак. Там Техеран подкрепя шиитските опълченци. Именно върху тях САЩ нанасят въздушни удари.

На тези кадри на Пентагона са показани въздушните удари. Например тук в иракската провинция Ал Каим бяха бомбардирани пет бази на шиитските бригади на "Хизбула".

Според наличната информация 15 опълченци са убити. САЩ разглеждат въздушните удари по границата на Сирия и Ирак като отмъщение за нападението над американската база близо до град Киркук, при което загина един гражданин на САЩ.

МАЙК ПОМПЕО, държавен секретар на САЩ: Няма да толерираме ирански действия, които застрашават американските граждани.

Според наличната информация шиитската „Хизбула“ в Ирак се подкрепя, наред с другите, от „Бригадата на Ал-Кудс“. Иранското елитно подразделение на революционната гвардия участва основно в операции в чужбина.

САЩ нанесоха авиационни удари няколко часа преди срещата на руския външен министър Сергей Лавров с иранския му колега Зариф в Москва. Иран и Русия веднага осъдиха въздушните удари.

По време на срещата Лавров говори и за ядрената сделка с Иран. Той се опасява, че след оттеглянето на САЩ споразумението може да се превърне във вторични суровини. Лавров изрази настойчиво предупреждение на Запада.

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ, министър на външните работи на Русия: И тогава никакви задължения няма да обвързват никого.

Москва прикрива гърба на Техеран на фона на съвместните военноморски учения. Вече няколко дни Иран, Русия и Китай разработват съвместно военно съдействие по морето.

Включително в Оманския залив. Наблюдателите виждат това като реакция на планираната американска военноморска операция в Персийския залив. Но маневрите са и демонстрация на силата на оста Москва-Техеран в борбата за господство в Близкия и Средния Изток.