Стана известно как САЩ и техните съюзници в НАТО планират да „смажат“ Русия в случай на евентуална война с Москва. Експертът Крис Осборн в статията си в The National Interest заяви, че Пентагонът вероятно ще се опита да използва целия арсенал от способности на Северноатлантическия алианс. 

Според него министерството на отбраната на САЩ ще трябва да установи комуникация не само между командири и военнослужещи, но и между цели бойни платформи.

Анализаторът даде пример за такова взаимодействие - полски изтребител F-35 среща руски кораби в Балтийско море и изпраща координатите им на американски миноносец. Той от своя страна отива да се срещне с врага и го атакува с противокорабни ракети. Това е тактиката, която според Осборн се разглежда от Пентагона, заедно със западните му съюзници.

Той отбелязва, че подобна бойна операция трябва да се възползва от всички предимства на изкуствения интелект и мрежовото взаимодействие - само по този начин съюзниците могат да спечелят. Озбърн вярва, че за да постигнат стратегическо предимство, те трябва бързо да идентифицират целите и да "стрелят бързо" по тях.

Наблюдателят заключва, че САЩ планират да разширят програмата за обмен на данни, за да включат съюзници от НАТО. Общата задача, пред която ще бъдат изправени военните, е синхронизирането на различни комуникационни системи в едно цяло.

По-рано Крис Озбърн говори за подготовката в САЩ за третата световна война. Според него военновъздушните сили на страната точно възпроизвеждат мащабната въздушна война на великите сили, имитирайки заплахите и предизвикателствата, пред които могат да се изправят в битка.

Превод: БЛИЦ