Ситуацията в региона се изостри, когато полицията на непризнатото Косово проведе спецоперация в северната част на град Косовска Митровица, населен предимно със сърби, и нахлу в няколко търговски обекта, за да провери езика на документацията.

Белград ще бъде принуден да защитава сръбското население в Косово и Метохия, ако властите в Прищина продължат да разстрелват сърби. Това заяви в сряда президентът на Сърбия Александър Вучич по време на среща с представители на косовските сърби по административната линия с Косово.

"Каквото и да се случи, Сърбия и Белград ще бъдат с вас", каза Вучич към сънародниците си в Косово.

" Ако избухне насилие, защитавайте се, ние ще бъдем с вас. Просто имайте предвид каква ще бъде цената за всички нас. Ако продължат да стрелят по нашите хора, ние няма да имаме избор. “ - каза сръбският лидер.

"Ние ще защитаваме мира, ще спазваме споразуменията. Ние молим НАТО да си свърши работата", заяви той.

" Молим албанците да не се опитват да постигнат целите си чрез насилие, но ако се опитат, отговорът ми е кристално ясен: в борбата, когато трябва да защитаваме децата си в Косово и Метохия, ние не само ще ги защитим, но, казвам това за първи път и с цялата сериозност, ще спечелим тази битка “, подчерта президентът.

Също така сръбският президент Александър Вучич се обади на специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак и поиска да ограничи властите в Прищина.

Сръбският лидер обяви това по време на среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, която се излъчва на живо от всички големи телевизионни канали в страната.

"Обадих се на Лайчак и казах: обуздайте ги. Или сами ще ги обуздаем. Той отговори, че работят, след което полицията беше отзована", каза Вучич.

Сръбският лидер отбеляза, че изострянето в Косово става с подкрепата на някои западни страни. Освен това САЩ и Великобритания непрекъснато настояват на идеята за признаване на независимостта на Косово. Той също така изрази загриженост, че властите в Прищина умишлено се опитват да въвлекат Белград в конфликта.

Ситуацията в региона рязко се изостри, когато полицията на непризнатото Косово проведе спецоперация в сряда сутринта в предимно сръбската северна част на град Косовска Митровица и нахлу в няколко търговски обекта, за да провери езика на документацията.

Стотици сърби, живеещи в града, излязоха на улиците, започнаха да се събират на мястото на инцидента, да блокират движението с камиони и пожарни автомобили, чуха се алармени сирени. Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Подобна полицейска акция се разигра в град Звечан. Там косоварите откриха огън по сръбските протестиращи. Един човек е тежко ранен. Лекарите се борят за живота му.

Сръбският президент Александър Вучич спешно замина за административната линия с Косово и Метохия, където провежда среща с представители на сръбското население в региона.

Според шефа на канцеларията за Косово и Метохия към кабинета на министрите на Сърбия Петър Петкович, в резултат на действията на полицията в непризнатият регион са ранени десетки хора.