Учредяването на тристранния съюз AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия има за цел да разпали Студената война, нарушава разпоредбите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) и представлява заплаха от ядрена катастрофа в Тихоокеанския регион. Това заяви китайският заместник-министър на външните работи Ли Ючън в интервю за телевизионния канал CGTN.

"Преди всичко, AUKUS представлява опасност от разпространение на ядрени оръжия, сериозно нарушава духа на ДНЯО и вреди на Договора за свободна от ядрени оръжия зона в южната част на Тихия океан", подчертава дипломатът.

Той припомня, че преди няколко дни американска ядрена подводница се е сблъскала с неидентифициран обект в Южнокитайско море. Според Ючън инцидентът се явява предупреждение.

Той отбеляза, че атомни подводници често навлизат в Южнокитайско море и макар че все още няма доказателства за радиоактивно изтичане, съществуват "големи скрити опасности, свързани с разпространението на ядрени оръжия и ядрената безопасност, които могат да доведат до ядрена катастрофа".

На 2 октомври американската атомна подводница Seawolf USS Connecticut бе повредена, когато се сблъсква с неизвестен обект в международни води в Индо-Тихоокеанския регион. При инцидента са ранени единадесет моряци. 

Превод и редакция: БЛИЦ