74-годишният физик Стивън Хокинг е уверен, че човечеството трябва усилено да се занимава с изучаването на космоса и търсенето на нова среда за обитаване, защото му е останало много малко време. Хокинг смята, че ще е трудно на хората да живеят още хиляда години на Земята, понеже тя дори и сега е доста изтощена и износена.
"Възможно е в един прекрасен ден да съумеем да използваме гравитационните вълни, за да погледнем в "сърцето" на Големия взрив", казва легендарният учен, цитиран от bloknot.ru. "Вече сме направили доста открития свързани с космоса, но това все още не е достатъчно. Трябва да продължим да изследваме заради бъдещето на човечеството. Аз не мисля, че то ще преживее още хиляда години на нашата крехка планета". 

Според мнението на Хокинг, човечеството може да бъде унищожено от мащабна ядрена война, изкуствено създаден вирус, а също така от развитието на изкуствения интелект. Но физикът счита, че човекът се е приближил към разбирането на законите на Вселената и това е много важно достижение.

"Според мен, за човечеството няма да има бъдеще, ако не започнем да летим в космоса. Затова искам да стимулирам обществения интерес към космоса и дори самият аз преминавам през обучение, за да мога да летя", казва Хокинг.

Превод и редакция: БЛИЦ