"Сигурността на Украйна трябва да бъде гарантирана след края на войната, но съюзниците от НАТО все още работят за уточняване на подробностите как да го направят". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да направим така, че когато войната приключи, да имаме готова рамка, гарантираща, че това няма да е пауза в руските действия срещу Украйна", каза Столтенберг след края на неофициалната среща на външните министри на страните от НАТО в Осло.

"Трябва да спрем порочния кръг на агресията срещу Украйна. Подробностите как може да се направи това предстои да бъдат уточнени", посочи генералният секретар на НАТО.

Столтенберг също така осъди неуспешния опит на Северна Корея да изстреля ракета. Той призова страната да "прекрати тези провокативни действия".

Севернокорейските държавни медии съобщиха за неуспешно изстрелване на сателит вчера, като ракетата носител и полезният товар са паднали в морето.

Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, обаче увери, че страната ѝ скоро ще изведе на орбита шпионски спътник, за да увеличи възможностите си за военно наблюдение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук