Всички страни от НАТО на спешно заседание на Северноатлантическия съвет "се съгласиха, че Иран никога не трябва да получава ядрени оръжия" или ракети, които могат да достигнат Европа.


Това обяви в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг след срещата. 

Столтенберг заяви, че всички членове на Атлантическия алианс застават зад САЩ в Близкия изток, след като американски въздушен удар уби иранския генерал Касем Сюлеймани, съобщава "Ройтерс". 

Столтенберг призова и за деескалация на напрежението, повтаряйки призива и изявленията на някои европейски лидери.

"Ние сме обединени в осъждането на подкрепата на Иран за различни терористични групи", обясни той.

"На днешната среща съюзниците призоваха за сдържаност и деескалация. Нов конфликт не би бил в интерес на никого. Затова Иран трябва да се въздържа от по-нататъшно насилие и провокации."

В събота НАТО прекрати обучението на иракските сили за сигурност и въоръжени сили, за да осигури безопасността на няколкостотин членове на мисията в отговор на убийството на Сюлеймани.

"Безопасността на нашия персонал в Ирак е от първостепенно значение", каза в изявление говорителят на НАТО Дилън Уайт.

"Продължаваме да предприемаме всички необходими предпазни мерки. Мисията на НАТО продължава, но тренировъчните дейности временно са прекратени."

Той каза, че Столтенберг е разговарял по телефона с американския министър на отбраната Марк Еспър след атаката срещу Сюлеймани на летището в Багдад.

НАТО наблюдава внимателно ситуацията в региона, добави той, на фона на нарастващата загриженост, че "убийството на втория по сила човек в Иран може да предизвика пожар в Близкия изток".