Мобилизирането на хиляди допълнителни войници от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна ще ескалира конфликта. Неговата заплаха за използване на ядрени оръжия е "опасна и безразсъдна реторика". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но че тя ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руската инвазия на 24 февруари.

По думите му действията на Путин показват, че войната не върви според плановете му и е ясно, че руският президент е направил голяма грешна сметка.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Путин мобилизира 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, намеквайки на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

"Ще направим така, че в Москва да няма недоразумения как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква ситуация или какъв вид оръжия могат да използват. Най-важното нещо е да предотвратим това да се случи и затова бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия относно безпрецедентните последствия", каза Столтенберг, визирайки използването на ядрени оръжия от Русия.

Съобщението последва нарастващите жертви и неуспехите на бойното поле за руските сили, които бяха прогонени от райони, които бяха превзели в североизточна Украйна при украинска контраофанзива този месец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук