Страните членки на НАТО единодушно подкрепят извършените удари в Сирия. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след извънредно съвещание на посланиците на страните от пакта, на което САЩ, Великобритания и Франция са представили основанията за нанасянето на снощните удари.
По думите му, трите държави са изложили множество причини да предприемат подобни действия сега. Столтенберг уточни, че следва Вашингтон, Лондон и Париж да кажат повече по този въпрос.

Снощният удар не реши всички въпроси, но беше правилна стъпка, защото предотвратява следваща употреба на химическо оръжие, посочи генералният секретар. Според него международната общност е трябвало да отговори, за да се избегне допълнително влошаване на обстановката.

Ударът снощи намали възможностите за нови нападения като това в Дума и изпрати ясно послание за сдържане, заяви Столтенберг. Няма военно решение на конфликта в Сирия, но международната общност не може да приеме действията на режима в Дамаск. Ако нищо не бе направено, усилията за постигането на политическо решение щяха да бъдат подкопани, добави той.

Столтенберг уточни, че в района на Дума действат силите на Дамаск, подкрепяни от Русия. По неговите думи "много открити източници" са потвърдили използването на химическо оръжие там и това е било повече от достатъчно за страните от НАТО да направят своята оценка. Получихме много информация, нямаме основание да се съмняваме в оценките, каза той.

Необходим е силен отговор от международната общност и това видяхме снощи. Нямаше друга възможност, освен употребата на сила, добави Столтенберг. Той съобщи, че САЩ, Великобритания и Франция са съобщили за предприемането на допълнителни и невоенни действия за ограничаването на възможностите на сирийския режим да използва химическо оръжие.

Генералният секретар призова Русия да прояви отговорност и да направи необходимото Сирия да участва в мирните преговори в Женева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ