Гърция възнамерява да отвори напълно своите граници за всички туристи в края на пролетта, при благоприятна епидемиологична ситуация. Това съобщи министърът на туризма Харис Теохарис, съобщава агенция AMNA.

До тогава ще бъде разгледана възможността за пилотно отваряне, вероятно в началото на април, със страни от ЕС, както и с други страни, които са напреднали в процеса на ваксинация срещу коронавирус, като Израел. Теохарис подчерта, че всички тези планове ще се реализират съобразно с условията, които диктува пандемията.

Теохарис подчерта, че всички туристи, идващи в Гърция, ще трябва да спазват следните условия: да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или да имат антитела към него и отрицателен резултат от теста за инфекция.

Освен това в процеса на престой в страната ще е необходимо да се спазват санитарните норми и правила, носене на маски на обществени места, както и социална дистанция.

Министърът се обърна към потенциалните посетители на страната и ги увери, че Гърция е напълно готова да ги посрещне с един цялостен здравен протокол за лятото на 2021 г. В тази рамка туристите ще бъдат добре дошли при три условия: да са ваксинирани, да имат антитела или да представят отрицателен тест за коронавирус.

Освен това туристите ще бъдат подлагани на случайни тестове, както и миналото лято, с тази разлика, че тези тестове ще бъдат бързи. Това означава, че тестваните няма да се налага да бъдат изолирани за 24 часа. Ако бъде установена положителна проба, туристите ще бъдат настанявани в подходящи центрове на разноски на гръцката държава.