Австралийски експерти от Мелбърн подготвиха доклад, според който човешката цивилизация в сегашния й вид неизбежно ще престане да съществува. Причините за това неприятно заключение според учените са ​​изменението на климата, глобалното затопляне, бездействието на националните правителства и предстоящата икономическа криза, пише The Independent.

По-специално експертите предполагат, че в близко бъдеще никой няма да предприеме усилия за намаляване на нивото на изгаряне на изкопаеми горива. Поради това глобалните емисии ще достигнат максимума до 2030 г., в резултат на което до 2050 г. средната температура на въздуха на Земята ще се повиши с три градуса над стойностите на 19-ти век. Това ще доведе до изчезването на полярните шапки на Земята, повишаването на морското равнище и глобалната суша в Амазонка - "белите дробове на планетата".

Освен това континентите ще страдат от промени в теченията, горските пожари, сушите и наводненията.

Имайте предвид, че в някои епохи на съществуването на Земята температурата на планетата е била много по-висока от сега. По-специално това се наблюдава в епохата на карбона.

Превод: БЛИЦ