Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия на фона на съобщенията за превъоръжаване на армията й. Това съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

Съгласно думите му, че подходът на една част от международната общност по отношение на диалога със Сърбия повдига необходимостта от това Косово да купува въоръжение.

„Ние поискахме рамково споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Това рамково споразумение трябва да бъде документът, по който ще преговаряме. Има колебания от страна на Сърбия и една част от международната общност, която казва: не можем да го наречем „взаимно признаване в съществуващите граници“. Това означава, че те също ни съветват да закупим „отбранителни системи“, защото снабдяват Сърбия с „Мистрал“-и… Сърбия купува оръжие в Русия“, заявява Харадинай.

Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система, уточнява Фокус.

„Междувременно ни казват, че не можем да наречем споразумението „споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници“. Какво да правим тогава? Ние сме независима държава. Ние не искаме нищо друго от диалога с изключение на взаимното признаване. Ако не сте готови за това, тогава това ли е посланието за нас, че трябва да купуваме и оръжия?“, казва още министър-председателят на Косово.