Извънредно положение заради изострянето на ситуацията с нелегалната миграция влезе в сила по границата на Литва с Беларус, съобщават световните издания. Мярката беше приета от Сейма на страната и започна на действа от полунощ местно време.

Тези, които не са местни жители, могат да влизат в района само със специални пропуски, забранени са масовите събирания.

Полското радио съобщи, че две големи групи мигранти са успели да проникнат на полска територия от Беларус. Според медията става дума за няколко десетки души и те са успели да минат, след като са повредили оградата на граничната бразда. Някои от тях са били върнати от другата страна на границата, но част от хората все още се издирват. 

Радиото съобщава, че в близкия бежански лагер, до граничния пункт, където има няколкостотин мигранти, ситуацията е спокойна.  

В същото време в Минск председателят на комисията по национална сигурност към долната камара на парламента предложи хората, които призовават за санкции срещу Беларус, да бъдат лишени от гражданство. Изказването на Олег Белоконев беше направено по националната телевизия.

Вчера камарата прие на второ четене законопроект за наказателна отговорност за подобни призиви.
По-рано полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че Варшава ще поиска от Евросъюза да разгледа въпроса за засилване на ограниченията срещу Минск.

Моравецки уточни, че полската страна ще настоява не само за по-строго прилагане на мерките в сегашния им вид, но и за въвеждане на икономически санкции.

Освен това Полша ще води борба с авиокомпаниите, които превозват мигранти. Премиерът цитира държавния глава Анджей Дуда, който е предложил незабавно прекратяване на възможностите за такива полети в европейското въздушно пространство.

Германският външен министър Хайко Маас от своя страна каза, че Берлин подкрепя нови санкции срещу Беларус и подчерта, че Европа ще работи за затягането на ограниченията.Източник БНР