През последните две седмици общинските власти на Лариса съобщават, че са получили десетки жалби от граждани, които са видели домовете и улиците си залети от големи летящи хлебарки, пише "Труд", позовавайки се на електронното издание на в. Kathimerini.

Според заместник-кмета на централния гръцки град Константинос Аргиропулос появата на големи количества от специфичния вид не е необичайно в Лариса през лятото, особено след мека зима.

Експерти добавиха, че скорошните наводнения в района също са допринесли за проблема, като са изхвърлили хлебарките на открито.

Идентифициран като Periplaneta americana (или американска хлебарка), вредителят, наводняващ Лариса, е най-големият и най-бързият сред обикновените видове хлебарки и може да се разпространява с бързи темпове благодарение на способността си да лети.

Аргиропулос каза на Eleftheria, че местните власти правят всичко възможно да напръскат повече от 8500 решетки в града с инсектициди, които трябва да помогнат за ограничаване на проблема, но жителите и фирмите също са призовани да се присъединят към битката, като напръскат имотите си.