До края на света остават само 13 дни. Учените-астрофизици от НАСА внимателно наблюдават подхода към Земята на астероида Файтон. Той ще лети над нашата планета на 16 декември 2017 г. Това се съобщава от портала "Южен федерален".
Файтон е т.нар. Астероид близо до Земята с диаметър малко над 5 километра от групата на Аполон, принадлежаща към спектралната класа Б. Това са рядък клас астероиди, които нямат постоянна траектория. Файтон е интересен за учените, наред с други неща, заради неговата изключително продълговата орбита. Поради това в процеса на движение около Слънцето, той пресича орбитите на всички планети на наземната група - от Меркурий до Марс. В същото време се приближава достатъчно близо до Слънцето, поради което е кръстен на героя на гръцкия мит за Файтон, син на слънцето бог Хелиос.

Астероидът ще се приближи до Земята на 16-17 декември. Наблюденията на траекторията на полета и параметрите на орбитата ще дадат възможност в случай на реална заплаха да се предприемат поне някои действия за спасяване на човечеството.

Учените съобщиха, че в 21-ви век ще се случат няколко близки срещи на астероида Файтон със Земята. Вече се е случило на 10 декември 2007 г., а след това астероидът прелетява покрай нашата планета на разстояние 18,1 милиона километра, другите близки полети се очакват през 2017, 2050, 2060, а най-близкото ще се случи през 2093 г. на 14 декември, когато очакваното разстояние между Земята и Фаетон ще бъде само около 3 милиона километра.

Превод и редакция: БЛИЦ