Нашата цивилизация постоянно се развива. Изминали сме дълъг път от колелото и тоягите до автомобилите, лаптопите и другите вещи, без които е трудно да си представим 21 век. Звучи абсурдно, но дори и днес има хора, чийто начин на живот е на нивото от каменната ера. Често причината за този феномен е това, че те живеят в отдалечени и труднодостъпни територии.

Най-много такива племена има в джунглите на Амазонка, голяма част от която се пада на територията на Бразилия. Според конституцията на тази държава, земите, на които живее едно или друго племе, са тяхна собственост и влизането там е напълно забранено. Това се прави с цел запазване на самобитността на групата хора. 

Тоест, те да бъдат защитени от цивилизацията. Но, както винаги, написаното на книга и реалността са различни неща.  

В долината Джавари, която се намира в северозападната част на Бразилия бе извършено масово убийство. Около 10 представители на местно племе, включително жени и деца, са били убити от нелегални златотърсачи. Това съобщава официалният сайт на правозащитната организация Survival International. 

Бразилските власти започнаха разследване. Престъпниците бяха хванати бързо, защото някои от тях решили да се похвалят със своите постижения в разположен наблизо до мястото на клането бар.  

"Беше самозащита", твърдят убийците. Лейла Силвия Бургер Сото Майор, координатор на бразилската агенция по въпросите на коренните народи (FUNAI), заяви: "Телата на загиналите са били жестоко обезобразени и хвърлени в река".  Прокурорът Пабло Луз де Белтранд, който се занимава със случая, официално обяви за старта на разследването, но при това отбеляза, че не разполага с цялата информация, защото територията на долината е много обширна, а достъпът до нея ограничен.  

Трябва да се знае, че в долината Джавари живеят най-малко 14 различни племена с общо население от 3000 души. Също трябва да се отечете, че повечето от тях много трудно се съгласяват на контакт с външния свят.  

Сара Шенкер, представител на Survival International, определи действията на убийците като геноцид и отбеляза, че подобни случаи са резултат от провала на бразилската национална политика за защита на коренните народи. 

За съжаление, такива инциденти са обичайни за страните от Латинска Америка като цяло, и в Бразилия в частност. Не всички хора се отнасят с разбиране и уважение към другите култури, което води до ужасни неща.