4 380 000 са вече потвърдените случаи на коронавирус по света. Смъртните случаи са близо 300 000.

С разпространението на COVID-19 расте и напрежението около разработването на ваксина срещу коронавируса. От Европейската агенция за лекарствата обявиха, че такава може да бъде одобрена най-рано през 2021 г.

Никога досега изследванията за разработване на ваксина не са били толкова мащабни. В момента се работи по над 100 проекта с надеждата, че в рамките на няколко месеца ще има ефикасна ваксина.

Европейската агенция за лекарствата, която е в контакт с десетки разработчици на ваксина, прави всичко възможно за ускоряването на процеса, но се отнася скептично към твърденията, че ще има готова ваксина до септември.

Междувременно, САЩ обвиниха Китай, че се опитва да открадне данни от изследвания за ваксина срещу коронавируса.

Според ФБР хакери и изследователи, близки до Пекин, искат да откраднат информация от американски университети и държавни лаборатории.

Китай определи твърденията като клевета, а новите обвинения изостриха още повече отношенията между двете страни.

От седмици Доналд Тръмп обвинява Китай, че е скрил мащаба на епидемията и така е допринесъл за неговото разпространение.

Темата за ваксинитe предизвика и още един скандал, този път във Франция. Равният достъп до всяка една ваксина, разработена от „Санофи”, не подлежи на договаряне.

Никоя държава, като САЩ, например, не може да има приоритет поради финансови причини.

Острата реакция на Париж дойде ден, след като главният изпълнителен директор на френския фармацевтичен гигант „Санофи” заяви, че ваксините, произведени в САЩ, могат да отидат първо за американските пациенти, тъй като страната е подкрепила финансово изследванията.

Според френския министър на здравеопазването Оливие Веран важното е не кой първи ще получи ваксината, а кой първи ще я разработи.


Източник: Нова телевизия