Мики Рурк израства в Ню Йорк, но след като баща му напуска семейството, майка му се жени повторно и се преместват в Маями. Именно във Флорида Мики се влюбва в спорта и започва да се боксира. За първи път се качва на ринга едва 12-годишен.

След като няколко пъти получава сътресение на мозъка поради удари в ринга, лекарите му предписват почивка от бокса за една година. По това време започва да се занимава с актьорство, като основният му фокус е върху спорта. Когато се появява възможност да получи роля на боксьор в един филм, той напълно се влюбва в актьорството. Взема назаем пари от сестра си, мести се в Ню Йорк и започва да посещава уроци по актьорско майсторство.

Става известен благодарение на еротичния трилър „Девет седмици и половина“, в който се снима с Ким Бейсинджър. Участва и в „Гринуич Вилидж" и екшън хитовете „Harley Davidson“ и „Marlboro Man“, но след това решава да се върне към бокса.

В интервюта признава, че се връща на ринга, защото му липсва увереност пред камерата и иска да продължи спортната си кариера, докато е още млад. По време на професионалната си боксова кариера той получава редица травми, включително счупен нос, ребра и пръст на крака, и в един момент губи паметта си поради брутална контузия. Влизането му на ринга винаги е придружено от песента на Guns N 'Roses „Sweet child o'mine“, но с напредването на възрастта става все по-слаб.

Поради многото наранявания на боксовия ринг, Рурк често е опериран и с течение на времето се пристрастява към това да лежи под ножа. Ботоксът е основното му хоби и той често шокира обществеността с трансформациите си. Днес е далеч от това, с което мнозина го помнят, дори може да се каже, че се е обезобразил, но независимо от всичко, пренебрегва негативните коментари свързани с външния му вид, пише "Труд".