Знаменитата кула на най-старата фондова борса в света – Берсен в датската столица Копенхаген, рухна в резултат на силен пожар, съобщава Reuters.

Сградата е на 400 години. 54-метровият шпил е направен във формата на усукани опашки на дракони. 

До съвсем скоро сградата на борсата бе затворена за реконструкция. Сградата е популярна туристическа атракция.

Огромни кълба дим се издигнаха над центъра на Копенхаген и бяха забелязани хора да се втурват в сградата, за да спасяват картини.

Датският министър на културата Якоб Енгел-Шмид каза, че е "трогателно" да се види как минувачите помагат на службите за спешна помощ "да спасят художествени съкровища и емблематични изображения от горящата сграда".

 

На мястото има линейки, но няма данни за пострадали. Членове на армейска част бяха забелязани да бъдат разположени, за да отцепят района, а Датската агенция за управление на извънредни ситуации също помагаше, съобщава "Тайм".

 

Сградата е била обкована със скеле. Покривът, зидарията, пясъчникът и кулата на Берсен, построена през 1615 г. и считана за водещ пример за холандски ренесансов стил в Дания, се реновират, казаха от Датската търговска камара, която се премести в сградата след напускането на фондовата борса в Копенхаген през 1974 г.

 

Ръководителят на камарата Брайън Микелсен беше сред тези, които помагаха да се изнесат картини от сградата. „Това е национална катастрофа“, каза Микелсен пред репортери.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук