Турската армия навлиза все по-навътре на сирийска територия. В операцията срещу кюрдските бойни части участват танкове, авиация и над 40 хиляди войници.

Според Анкара в първия ден на операцията са убити над 110 кюрдски бойци. В отговор на критиките на няколко европейски държави за инвазията, президентът Ердоган заплаши да пусне бежанската вълна към Европа.

Офанзивата на турската армия е подкрепена и от около 20 хиляди бойци от въоръжената сирийска опозиция – предимно от туркоманската общност в Северозападна Сирия. Най-големият пробив срещу контролираните от кюрдите райони e при град Тал Абяд.

Анкара оправдава нашествието със споразумение с Дамаск от 1998 г. за въоръжените отряди на кюрдите. Президентът Ердоган заплаши да отприщи бежанска вълна на запад, ако Европа го критикува за операцията.

„Хей, Европейският съюз! Стегни се! Казвам ви го още веднъж – ако продължавате да наричате тази операция „инвазия", тогава ще отворим вратите и ще ви пратим 3 милиона и 600 хиляди бежанци”, заяви Ердоган в изказване пред неговата партия.

Кюрдите се опасяват и от съживяване на Ислямска държава.

„Един от затворите под наш контрол беше бомбардиран и вероятно част от затворниците са успели да избягат”, казва Илхам Ахмед, председател на Кюрдския демократичен съвет в Брюксел. 

Русия засега се въздържа от коментари и призова Анкара и Дамаск да решат въпроса чрез диалог.


Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“, които се намират в зоната за сигурност, която Анкара цели да създаде с военната си операция в Северна Сирия, твърди външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, предава Reuters, цитирана от Фокус.

Коментарите му идват след притесненията, че хилядите членове на терористичната групировка, намиращи се в затвори в контролираните от кюрдите територии в Северна Сирия, може да бъдат освободени, след началото на турската военна операция в региона.

„Ако лагерите и затворите (за членове на „Ислямска държава“) са в зоната за сигурност, ние сме отговорни“, заяви Чавушоглу по време на брифинг пред международни медии.

Турция ще поиска от държавите, чиито граждани са тези затворници да ги приберат обратно. Ако те откажат, както вече се е случвало, тогава „е наша отговорност те да бъдат държани отговорни, не да бъдат освободавани“, заяви министърът.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити военната операция в Северна Сирия в яростна реч по-рано, като отхвърли международната критика, след което заплаши да изпрати повече от 3 млн. бежанци в Европа, ако нападките не бъдат прекратени.

Той също така повтори плановете на Анкара да засели сирийските бежанци в в Турция в „зоната за сигурност“, която трябва да бъде създадена в региона, с помощта на международната общност.

Европейският съюз заяви, че няма намерение да изпраща финансова помощ за турските планове.

Чавушоглу обаче заяви, че ако Брюксел откаже да подкрепи Анкара, бежанците ще станат „и техен проблем“.

„Това не е изнудване или нещо такова“, заяви Чавушоглу.

„Това е общото предизвикателство, пред което са изправени нашите общества“, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!