Южнокорейски войник по погрешка е стрелял с картечница по време на обучение близо до границата със Северна Корея, съобщава агенция "Йонхап".

Военните незабавно са информирали Северна Корея, че стрелбата не е била умишлена.

По информация на южнокорейската армия четири бойни патрона са били изстреляни от картечница по време на тренировка на армейска част по протежение на границата в източната провинция Гангуон в 18:27 часа местно време в събота.

Всички куршуми са паднали в южната част на военната демаркационна линия и няма данни за нанесени щети. Обучението не е предвиждало стрелби.

Не са забелязани особени признаци от страна на Северна Корея и тече разследване за обстоятелствата около инцидента, уточниха от съответното военно звеното.

През май 2020 г. най-малко четири куршума от Северна Корея удариха охранителния пост на Южна Корея в централната част на демилитаризираната зона, което принуди южнокорейските войски да отвърнат на огъня.

Това беше първата престрелка между Южна и Северна Корея от години. Съгласно Всеобхватното военно споразумение, подписано през септември 2018 г., двете Кореи се съгласиха да спрат всички враждебни действия една срещу друга - ход, насочен към намаляване на напрежението и изграждане на доверие.

Демаркационната военна линия е с дължина около 250 километра и широчина 4 километра. Това е една от най-силно укрепените граници в света и често е била точка на възпламеняване между двете страни съперници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук