Федералните служители на реда допускат, че мъжът, който отне живота на петима души при стрелба на летището в град Форт Лодърдейл, щата Флорида, може да има проблеми с психичното здраве, съобщава вестник The Washington Post.
В края на миналата година идентифицираният като Естебан Сантяго, служил по-рано в Националната гвардия при командването в Аляска, е посетил офис на ФБР в Анкъридж в края на миналата година, за да докладва нещо. Мислите му обаче са били объркани. Когато той е бил разпитан от агенти, е заявил, че федералното правителство го преследва и се опитва да го контролира. Мъжът е уверил, че ЦРУ го принуждава да гледа пропагандни клипове на „Ислямска държава“, за да контролира ума му. 

След това от ФБР са осъществили контакт с местните власти, за да го подложат на преглед психичното здраве, но служителите не са сигурни какво се е случило след това.

Междувременно в  първия си коментар по повод стрелбата на летището в град Форт Лодърдейл, щата Флорида, американският президент Барак Обма сподели, че е „съкрушен“ заради семействата на жертвите, предава ABC News.

„Подобен тип трагедии се случват твърде често през последните години, в които бях президент. Болката, мъката, шокът, през които те трябва да преминат, са огромни", коментира Обама за медията.

„Мисля, че през следващите 24 часа ние ще разберем как точно това се случи и какви са мотивите на тази личност“, допълни Обама.