Новият мегаполис Сюнан ще бъде разположен на 100 км. югозападно от Пекин. Големината му ще е 2000 кв. км., което е три пъти повече от Ню Йорк, например. Новият град ще обедини три други в провинция Хебей – Сюнан, Жунчен и Ансин. Към момента в тях живеят общо 1 млн. души. Все още не се посочва какъв ще е капацитетът на новия град.
На територията на трите града има множество езера и блата, които служат за източник на прясна вода и снабдяват с нея северните провинции. Какво ще се случи с тях след построяването на мегаполиса не се уточнява. Очаква се Сюнан да поеме значителна част от функциите на Пекин, което ще позволи да се преустанови разрастването на китайската столица и към новия град са се пренасочи част от промишлеността и финансовата дейност.

„Бих сравнил Сюнан с Ню Йорк, при което Пекин остава на дясно от Вашингтон. В Китай казват на новия град „проектът на хилядолетието”. Това е първото начинание с подобни мащаби от времето на Мао Дзън”, припомня агенция Bloomberg, цитирана от fakti.bg.

„Строителството на Сюнан ще доведе до ръст в производството на цимент, стомана и други строителни материали в близкото десетилетие”, прогнозират от анализатори от хонконгската финансово инвестиционна компания Core Pacific Yamaichi International.

Веднага след като президентът на Китай Си Дзинпин обяви създаването на новия град хотелите в трите града бяха запълнени с инвеститори, желаещи да изкупят всички имоти, обект на продажба в Сюнан, Жунчен и Ансин. За два дни цената на жилищата се е повишила почти двойно.

Раздвижването на пазара се е оказало толкова бързо и силно, че още на следващия ден след обявяването за създаването на новия град местните власти са преустановили всички сделки с недвижими имоти, както са и помолили всички агенции за недвижими имоти временно да преустановят дейност. Мораториумът върху продажбата и покупката на земя доведе до това, че инвеститорите са се насочили към изкупуването на имоти в съседните на трите града населени места.

Сюнан се предвижда да бъде свободна икономическа зона, която ще може самостоятелно да определя правилата за търговия с други държави и региони.

По подобна схема през последните няколко години се развива китайският град Шънджън, в който живеят 11 млн. души. Особеният статут не само доведе до рязко покачване на броя на населението, но и към значително поскъпване на недвижимите имоти. Така например, за периода 2015-2016 г. цените в сектора са се повишили с 52%.