Модулните къщи, или както ги наричат - PopUp, се радват на все по-голяма известност. В съвсем близко бъдеще може би това ще са най-търсените домове в света, предричат специалисти. Къщите на бъдещето са по-безопасни, зелени и по-евтини. За да ги изградим обаче, се иска сериозно да преосмислим традиционните техники на строителство.

Къща от сглобяеми модули е построена само за 10 дни и струва $80 000. Тя се намира в Русия, но строителят й вече приема предварителни поръчки в САЩ за още подобни домове, разказва Architecture and Design.

Сгушен в гората на Казан, град в югозападната част на Русия, този DublDom заема площ от 1184 квадратни метра. Това е една от няколкото модулни къщи DublDom. Те са проектирани от базираната в Москва фирма „Bio Architects” на архитект Иван Овчинников. Това, което прави домовете DublDom толкова специални, е концепцията на архитектите в дома да се поддържат ниски разходи. За целта те използват материали като метал, дъска за плевня и стъкло. Тези материали са не само евтини, но и допринасят за елегантната, модерна естетика на къщите.

Готовата линия DublDom използва преработени модулни части, а в завършен вид къщите варират от 280 до 1400 квадрата и струват между $23 000 и $100 000. Специално тази къща има осем стаи и струва 80 000 долара. Домът е проектиран и построен за семейство, което преди изпробва DublDom, ала в по-малък вариант ​-от 430 квадратни метра - само за една година. След това обаче обитателите решават, че се нуждаят от по-голяма версия на къщата. Благодарение на големите капандури, стъклените стени и откритите греди домът получава много естествена светлина, а целият интериор е направен от варосана масивна борова дървесина, което ви кара да се чувствате сякаш живеете на открито. 

 

Строят прозрачен дом за 10 дни, вижте къде


Строят прозрачен дом за 10 дни, вижте къде


Строят прозрачен дом за 10 дни, вижте къде


Строят прозрачен дом за 10 дни, вижте къде