Служители на Федералната служба за сигурност на Русия задържаха 18-годишен студент от аграрния колеж в Подмосковието, който по предварителна информация е подготвял масово убийство в учебното заведение, съобщават световните осведомителни агенции.

По данни на разследващите задържаният е планирал да отиде с пистолет в колежа на 29 октомври и да извърши масов разстрел.

За престъплението студентът се е подготвял цяла година. Като пример за подражание е избрал „керченския стрелец” Владислав Росляков.

Приятел на арестувания споделил, че студентът е бил обект на насилие в общежитието и няколко пъти е бил пребиван. Борис Б. не смятал да убива всички, а само предварително набелязани хора – 8 души, които са го тормозили.

Един от преподавателите забелязал странни прояви в поведението на студента и докладвал на директора, но срещу Борис не били предприети никакви мерки. 

Известно е, че студенти в колежа няколко пъти молили младежът да бъде изключен, тъй като по време на лекции той гледал видеозаписи на наказания, извършвани от бойци на ИДИЛ.

Заради засиления си интерес към дейността на джихадистката групировка получил прякора „терориста”. Той често разказвал, че един ден ще „организира клане” по време на занятия.

При обиска органите на реда са открили пистолет „Макаров”, оръжия за самоотбрана и взривно вещество. Младежът е задържан за два месеца.