Руските военни в Украйна вероятно ще си вземат почивка през следващите няколко седмици. За украинците това може да е шанс да нанесат съкрушителни удари. Това заяви ръководителят на британското разузнаване MI6 Ричард Мур, съобщава Sky News.

Според него руснаците се готвят за затишие през следващите няколко седмици. Това ще даде на Украйна ключова възможност да отвърне на удара.

„Мисля, че те са на път да се изчерпят. Нашата оценка е, че на руснаците ще бъде все по-трудно да доставят работна ръка през следващите няколко седмици“, каза той, цитиран от УНИАН.

Мур припомни, че според военните експерти броят на жертвите и от двете страни става прекалено голям и това може да доведе до забавяне на конфликта.

По-рано, министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин каза, че войната е достигнала критичен момент.

Междувременно колумбиецът Камило Маркес беше ликвидиран в Донбас по време на битка с руската армия, съобщават световните агенции. 

Армия России уничтожила ещё одного иностранного наёмника (ФОТО) | Русская весна

"Камило Маркес, колумбийски войник доброволец, загина в битка с руската армия," се казва в съобщението.

По-рано пък главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна изчисли, че Русия е използвала 55-60% от запасите си от високоточно управляемо оръжие, които имаше преди широкомащабната инвазия, пише Лига Новини. Това каза на брифинг заместник-началникът на ГУР Вадим Скибицки.

Россия использовала до 60% запасов высокоточного оружия – ГУР - Фото

„По отношение на високоточните оръжия – това са системите „Искандер“, „Калибър“, крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101, Х-555 – по наши оценки от 55% до 60% от тези запаси, които са били преди войната, са използвани до днес", каза Скибицки.
Най-вече, според него, са използвани ракети от комплекса "Искандер", те отдавна не са били виждани в действие. 

Скибицки отбеляза, че много компоненти на ракетите са чуждестранно производство. Заради санкциите сега Русия не може да ги получи.

"Но има много големи запаси от стари съветски оръжия. Това са крилати ракети, същите Х-22 ... Това е пълен набор от ракети: :"Смерч", "Ураган", "Град", различни видове авиобомби ... Тези запаси са много големи и е много трудно да се изчисли колко от тях са останали“, каза заместник-началникът на ГУР.

Моралът на чуждестранните наемници, воюващи на страната на въоръжените сили на Украйна, значително е спаднал. Това каза Рипли Ролигс, бивш американски морски пехотинец, пред NBC. Сега той се занимава с прехвърлянето на чуждестранен контингент в Украйна.

„Броят на бойците, които се чувстват претоварени и имат нисък морал, се е увеличил“, казва Ролигс, цитиран от световните агенции.

Според него това се дължи както на постоянните победи на руската страна, така и на забавянето на доставките на обещаните оръжия, а и на лошото взаимодействие между частите на фронтовата линия. NBC цитира мнението на един от наемниците, който в потвърждение на думите на Ролингс нарича случващото се в Украйна „навечерието на ада“.

„Безмилостните руски бомбардировки бяха най-близкото нещо до ада, което някога съм виждал“, призна пред телевизията наемникът, който преди това е участвал в няколко операции в Близкия изток.

Преди два дни най-малко 250 наемници от така наречения чуждестранен легион бяха унищожени в резултат на високоточен ракетен удар от въздуха в Константиновка на Донецката народна република. А миналата седмица руските въоръжени сили атакуваха базата за отдих „Империя“ в Одеска област, в резултат на което бяха убити над 600 бойци, включително до 120 чуждестранни наемници.