Украинските военни нанесоха сериозни щети на кораборемонтния завод в Севастопол в Крим. Последиците от нападението са заснети от спътници.

Експерти от ресурса Oryx, който води отчет на повредената и унищожена военна техника по време на войната в Украйна, са стигнали до извода, че десантният кораб Минск е бил унищожен, а не просто повреден, в резултат на атаката през нощта на 13 септември, съобщава "УНИАН".

Отбелязва се, че експертите са проучили сателитни снимки на Севастополския кораборемонтен завод, направени от Planet.com. Уточнява се, че заснемането в този район е станало на 12 и 13 септември.

Ако се сравнят снимките от двата дни, може да се видят опожарената зона и унищоженото оборудване на завода.

При украинската атака срещу Севастопол са били използвани британските крилати ракети с голям обсег Storm Shadow, съобщава Sky News.

Информацията е предоставена от украински и западни източници.

Както съобщава британското издание, Министерството на отбраната на Великобритания все още не е направило коментар.

Двата кораба на руския флот, преминаващи планов ремонт в кораборемонтния завод "Орджоникидзе" в Севастопол и повредени в резултат на ракетен удар на украинските въоръжени сили ще бъдат напълно възстановени, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от световните издания.

След това те ще продължат военната си служба, подчертават от ведомството.

В кораборемонтния завод в Севастопол са повредени два кораба: подводницата „Ростов на Дон“ и големия десантен кораб „Минск“, които са ремонтирани в сух док.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр е заявила, че ситуацията в Мариинка и Авдеевка се изостря.

Тя казва това, отговаряйки на въпроси за ситуацията на фронта и линията на отбраната на руските сили, съобщава "УНИАН".

"Ако говорим за Изток, ситуацията в Мариинка и Авдеевка се влоши. Руснаците увеличиха броя на обстрелите там. Освен това те започнаха атаки. От около година руснаците активно се опитват да контролират Авдеевка, Мариинка.

Те обстрелват, всъщност вече са изтрили тези две селища от лицето на земята. Там всъщност вече не може да се воюва отгоре, военните действия са преминали под земята“, отбелязва представителката на министерството.

В същото време, добави тя, противникът не може да превземе нито Мариинка, нито Авдеевка. "За известно време, може да се каже, те имаха определен стабилен брой обстрели и въздушни удари, а сега виждаме, че те също започнаха и да атакуват. Тоест те все още не се отказват от тези планове“, казва Маляр.

Освен това, говорейки за Купянското и Лиманското направления, заместник-министърът отбелязва, че сега там има „намаляване на интензивността от страна на противника“.

"Броят на битките там значително намаля. И дори имаше дни, когато имаше само обстрели, но всъщност реалните боеве бяха сведени до минимум. Но това не означава, че противникът се е отказал от плановете си или се е оттеглил. Те просто събират сили, те се подготвят и не се отказват от задачите си, за да достигнат Купянск и Донецка/Луганска области“, отбелязва тя.

В Бахмутското направление, отбелязва Маляр, Въоръжените сили на Украйна „имат стабилен успех“. „Постепенно, но уверено вървим напред там“, добавя представителката на министерството.

"Ако говорим за юг, общата тенденция е, че нашите въоръжени сили напредват там. И в тези направления, където има успехи, ВСУ се закрепва. Но ако ние говорим, да речем, относно освободените селища, разбира се, руснаците не искат да се предадат толкова лесно“, отбелязва Маляр.

Тя припомня за Работино, което беше взето под контрола на ВСУ, но в района му се водят „много сериозни боеве“.

 

 


 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук