До приключване на войната не само с военни средства може да доведе заговор в руската армия или в близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин.

Този вариант е най-вероятният, смята ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна през 2020-2021 г. генерал-лейтенант Валерий Кондратюк.

„Елитите трябва да разбират, че запазването на тяхното богатство и положение е невъзможно без отстраняването на Путин. Защото Путин ще воюва не само до последния руснак, но и до последния им цент.

Ето защо елитите са заинтересовани от отстраняването на Путин и в започване на мирни преговори със Запада и с Украйна“, казва Кондратюк в интервю за "УНИАН".

Според него руските елити са готови да реализират плана си в следващите 4-5 месеца – преди президентските избори в Русия през март следващата година:

„Именно това ще им позволи да въведат нов човек с нова програма на изборите и да спрат войната", казва Кондратюк.

Силите на украинската съпротива активно действат в завзетия от руснаците Мариупол. През това лято партизаните са унищожили десетки руски бойци.

Съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрющенко е заявил, че на територията на града и региона са унищожени общо 21 военнослужещи на Руската федерация, информира "УНИАН". В същото време се посочва, че унищожаването на противника е ставало, включително чрез отравяне.

„Ако добавим към сметката убитите и ранените  двете акциив Юриевка, тогава общата сметка на унищожените руснаци ще достигне няколкостотин“, обобщава Андрющенко.

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу заяви, че въоръжените сили на Украйна не са успели да постигнат поставените цели през целия период на контранастъплението, съобщават световните издания.

Според предоставените от министъра данни, от началото на украинската офанзива загубите на Въоръжените сили на Украйна са над 66 хиляди души. Освен това Шойгу отбелязва, че ВСУ са загубили над 7600 единици оръжие.

Освен това министърът на отбраната подчертава, че противниковата страна, в опит да прикрие неуспехите на военния фронт, променя тактиката на своите действия, преориентирайки се към терористични атаки.

По време на пресконференция министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу заяви, че през последния месец ракетните удари на руските въоръжени сили са поразили 34 командни пункта на оперативно-тактическо ниво на командване и управление на украинските войски, съобщават световните издания.

Тази акция е част от мащабните операции, провеждани от руската страна в районите на конфликта.

Поражението на командните пунктове е критично важен елемент в съвременните конфликти. Разрушаването или дори временната дезорганизация на системата за управление на противника може да доведе до значителни загуби и трудности при воденето на бойни действия на фронтовата линия.

Сергей Шойгу добавя също, че Русия продължава да следи ситуацията и да адаптира своите тактически решения в съответствие с променящите се условия на бойното поле.

Той подчертава, че всички действия на руските въоръжени сили се извършват в строго съответствие с нормите на международното право, както и като се отчита минимизирането на рисковете за мирното население.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук