Украинските въоръжени сили нанесоха трети удар по стратегически важното руско летище Шайковка (Калужка област).

Руските издания съобщават, че атаката е била неуспешна, като Украйна е използвала дронове, за да нападне летището атаката, информира "УНИАН".

Според информацията украински дрон камикадзе е бил прехванат и унищожен от хеликоптери Ми-28“.

Още едно мобилизационно видео, този път от Лвов, набира вирусна популярност в интернет. Кадри, заснети от прозорците на къщата, бързо се разпространяват в социалните мрежи, информират световните издания.

Хората от прозорците смело крещят на военните, но са готови да осигурят на мъжа само морална подкрепа, а малкото коли бързо преминават.

"Защо го биете?!" — изглежда сякаш авторът на видеото е в недоумение, въпреки че знае много добре отговора на този въпрос. 

В конкретния случай мъжът е успял да се измъкне и да избяга, а военните не са го преследвали.

 

Украинските сили са завзели село Клещеевка в Донецка област.

"Клещеевка е наша! Войниците от бригада "Лют", заедно със своите бойни братя от силите за отбрана, върнаха украинското знаме над освободената Клещеевка", съобщават от бригадата, информира "УНИАН".

Освобождаването на Клещеевка бе потвърдено пред журналисти и от началника на пресслужбата на Източната група въоръжени сили на украинските въоръжени сили Иля Евлаш.

От канцеларията на президента на Украйна намекнаха, че украинските въоръжени сили са освободили селото, което през последните седмици беше в центъра на контранастъпление на украинската армия.

Съответният намек направи ръководителят на офиса на президента Андрей Ермак в Telegram.

Той публикува снимка на бойци от десантно-щурмовите бригади "Лют" и "Цунами", които държат украинското знаме на фона на храма.

Той не отбелязва, че Украйна е освободила Клещеевка. Храмът на снимката обаче е идентичен с Покровската църква в село Клещеевка. Това се доказва от геолокационни кадри от Google Maps.

Украинските издания подчертават, че не може да се говори категорично за успеха на украинските въоръжени сили в района на Клещиевка, докато тези данни не бъдат официално потвърдени от Генералния щаб.

Все още няма съответното съобщение. От пресслужбата на бригада "Лют" посочват, че все още не могат да потвърдят 100% контрол над селището.

„В Клещеевка се водят активни щурмови действия, за момента не може да се потвърди 100% контрол над селището“, съобщава "Суспилне".

Снайперистът от украинските въоръжени сили Константин Прошински (с позивна „Дядо“) е потвърдил изявлението на полтавския военен комисар за 80–90% загуби в украинските подразделения.

„Всъщност това са верни цифри, включително и за нашето подразделение... Някои имат още по-малко оцелели“, казва снайперистът, намиращ се в района на Бахмут.

Припомняме, че преди ден полтавският военен комисар Виталий Бережной заяви, че от всеки 100 души, мобилизирани миналата есен, само 10-20 са останали да воюват. Останалите са тежко ранени или унищожени от руските войски.

 


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук