На 14 септември 2023 г. военното разузнаване на СБУ нанесе „исторически“ удар по временно окупираната Евпатория (Крим). 

Както е известно, разработената от Украйна ракета "Нептун" успя да унищожи руската система за противовъздушна отбрана "Триумф", пише УНИАН.

Съответният успех обаче не би бил възможен, ако украинските военноморски дронове не бяха поразили първо антените и радарите на комплекса, позволявайки на бойната глава да достигне незабелязана целта. В момента в света има 134 вида морски дронове, разпределени за различни цели.

„Украинският“ тип дрон обаче е ново „предизвикателство“ за водещите страни в света, според анализ на Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

По-конкретно, от 134 разработки, 17 БПЛА имат ролята да представляват технологии, които се въвеждат като част от модернизацията на този тип оръжия, останалите 117 дрона са серийни разработки, които се използват от отбранителните заводи от дълго време. Те изпълняват предимно рутинни задачи, подчертават от института.

Ако се задълбочим в подробностите, 43 вида дронове от 134 единици на световните морски „флоти“ са БПЛА, водещи патрули, 27 вида дронове са оръжия с „общо предназначение“, други 18 единици са разработени срещу мини, а останалите 10-те БПЛА са дронове, използвани за разузнаване.

Тази извадка също е разделена на надводни и подводни БПЛА: ​​съотношението е съответно 71% към 29%.

В „надпреварата във въоръжаването“ водещите страни в света, по-специално Съединените щати, непрекъснато работят за подобряване на технологиите за дронове и разработване на нови модели. Сега Вашингтон сериозно обмисля ролята на военноморските дронове като част от собствения си флот, като се има предвид успехът в използването на тези оръжия, който Киев показа.

„Успехът на Киев само засили тази динамика, демонстрирайки способността за комбиниране на евтини технологии с по-голямо оперативно въздействие“, подчертава IISS.

На свой ред експертите на Defence Express посочват в контекста на съответния анализ, че дроновете, които въоръжените сили на Украйна използват в своите операции, са уникални системи. Феноменът им се състои в това, че те първи в света демонстрираха своята ефективност по време на реални бойни действия в морето – не просто като тренировка или демонстрация на способности, а като оръжеен компонент в пълномащабна война.

Украинското разузнаване проведе специална операция срещу руската система за противовъздушна отбрана, която се оценява на около 1,2 милиарда долара сутринта на 14 септември. Това беше официално потвърдено от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Впоследствие, на фона на съответна информационна „светкавица“, изследователят на OSINTtechnical публикува онлайн сателитни изображения, които демонстрират състоянието на руската система „Триумф“ след удара – тя беше разбита на боклук.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук