Вчера, на 29 август, се появи информация, че украинските въоръжени сили са започнали офанзива в Южна Украйна. По-специално стана известно, че руски части са избягали от бойното поле в Херсонска област, съобщава "УНИАН".

Украинската информационна агенция е информирала и за всичко случващо се в последните часове на окупираната територия на Херсонска област, откъдето украинските въоръжени сили атакуват руските сили.

- По време на настъплението на украинските въоръжени сили в южната част на страната е забелязана мощна бронирана машина YPR-765. Това е холандска военна машина, базирана на американския БТР M113A1 и представлява негова подобрена версия.

- Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че противникът е обстрелвал с артилерийски системи и танкове населените места Николаев, Лупарево, Тавриче, Прибугское, Посад Покровское, Украинка, Любомировка, Заря, Мирное, Квитневое, Киселевка, Кобзарци, Березневатое, Висунск, Явкино, Болшое Артаково, Тополиное и Князевка в Южнобухска посока.

Въздушни удари са нанесени по районите Андреевка и Калиновка.

С щурмови и настъпателни действия руските сили се опитват да подобри тактическата ситуация край Потьомкино, но са понесли загуби и са отстъпили.

Руската армия продължава интензивното въздушно разузнаване с дронове.

Във водите на Черно и Азовско море корабната група на Русия изпълнява задачи за поддържане на благоприятен оперативен режим и блокиране на гражданското корабоплаване в северозападната част на Черно море.

- Военният експерт Олег Жданов припомня, че руските сили са изградили три отбранителни линии в Херсонска област:

"Всички се радваха, но нека изчакаме официална информация за по-нататъшното придвижване на ВСУ. Веднага започнаха да задават въпроси кога ще превземем Херсон, ще го освободим и т.н. Нека ви припомня, че врагът е изградил три отбранителни линии в посока Херсон. Засега говорим за пробив на първата от тях".

Взривове гърмят в Херсон, съобщава се за нови ракетни удари по Антоновския мост.

 

 

- Има информация, че украинските въоръжени сили са ударили баржа с пътници близо до Антоновския мост.

Съобщава се за силни експлозии в Нова Каховка. По предварителна информация има попадение в руски склад за боеприпаси.

 

- Според CNN украинските войници са освободили четири села край Херсон

 

По време на опита за украинската офанзива са унищожени 26 танка на ВСУ, 23 бронирани машини и са свалени два щурмови самолета Су-25. Това съобщи руското министерство на отбраната, информират световните издания.

""През деня под пряката заповед на Володимир Зеленски украинските сили извършиха опит за офанзива в три посоки в Николаевска и Херсонска област. Този нов опит за офанзивни операции на врага претърпя жалък провал", заяви руското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от АФП и БТА.

- Загубите на противника в жива сила възлизат на повече от 560 военнослужещи.

- Поредният опит за настъпление на противника се провали с гръм и трясък", се казва в съобщението.

Междувременно, руските сили отново са ударили Славянск, Донецка област. Градът е бил обстрелян с артилерия.

Това съобщи началникът на военната администрация на град Славянск Вадим Лях във Facebook, съобщава украинското издание "Обозревател". Около 10 мощни експлозии разтърсват центъра на града.

В резултат на вражеските удари е разрушена частна къща и са повредени няколко многоетажни сгради. За щастие няма жертви.

"Славянск отново е обстрелван. Около десет мощни експлозии в центъра. Най-вероятно барутната артилерия е действала. Повредени са няколко високи сгради. Няколко пожара. Разрушени частни домове. За щастие няма жертви и пострадали", се казва в съобщението.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук