Украинските военни преминаха важна точка за по-нататъшно настъпление, освобождавайки Роботино. Настъплението на украинските сили на юг доведе до големи загуби сред руските войски, което стана основна причина да се говори за нова мобилизация в Руската федерация, пише УНИАН.

"Очевидно не всички наши резерви все още са участвали в настъпателни операции. Това заключение може да се направи от открити източници, защото все още не сме виждали британски танкове Challenger и полски бронетранспортьори Rosomak на бойното поле.

И това е само част от техника. На Запорожкия фронт руснаците започнаха да имат проблеми със свободните резерви“, подчерта военният експерт на Defence Express Иван Киричевски в ефира на тв канал Еспресо .

Руските сили в Запорожското направление започнаха да имат големи проблеми с резервите, което ги поставя в трудно стратегическо положение, смята експертът.

„Въоръжените сили на Украйна, въпреки всички трудности, могат да продължат да напредват в Запорожко направление със същите темпове. Дори и при по-оптимистични прогнози, отколкото преди няколко седмици.

Украинската армия може да атакува противника в Токмак, или да го заобиколи и да продължи придвижването си към Мелитопол. Руснаците обаче вече започват да имат проблеми с живата сила в това направление, така че сега възникна въпроса за допълнителна мобилизация.

Те не са много пестеливи в артилерията и живата сила, а това ги поставя в трудно стратегическо положение при отбранителната им операция на юг“, обобщи Киричевски.

От завзетия от руснаците Токмак  в Запорожие се евакуират така наречените руски "власти" заради приближаването на фронтовата линия. Кметът на Мелитопол Иван Федоров отбелязва, че Токмак постепенно се превръща във фронтови град.

В същото време въоръжените сили на Украйна продължават да се движат напред. Според говорителя на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов, украинските сили имат успех край Вербовое на южния фронт.

Руското министерство на отбраната съобщи най-нова информация за хода на военните действия, информират световните издания. Руската армия подобри позицията в Донецко направление и успешно отблъсква противниковите атаки в други направления.

В Донецко направление частите на групата сили „Юг“ отблъснаха атаката на щурмова група от 59-та мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна в района на село Невелское на Донецката народна република и подобри позицията по фронтовата линия.

В района на село Дорожное (ДНР) на станцията за разтоварване, военен ешелон на въоръжените сили на Украйна с артилерийски боеприпаси е поразен от ракетен удар.

Освен това е унищожен склад за боеприпаси на 93-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна близо до селището Дружковка в Донецката народна република.

Загубите на противника в това направление възлизат на повече от 340 убити и ранени украински военнослужещи, шест бойни бронирани машини, 13 автомобила и две гаубици: Д-20 и Мста-Б.

В Запорожско направление подразделения на руската групировка войски с подкрепата на авиация и артилерия отразиха две атаки на 46-та аеромобилна бригада от Въоръжените сили на Украйна край село Вербовое, Запорожка област.

През деня бяха унищожени до 90 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, четири автомобила, три артилерийски системи M777 и две гаубици M119, произведени в САЩ, както и оръдие FH-70, произведено във Великобритания.

В Купянско направление частите на Западната група войски с артилерийски огън и тежки огнеметни системи през изминалото денонощие отразиха шест атаки на 43-та и 115-та механизирана, както и 25-та въздушнодесантна бригада на Въоръжените сили на Украйна в районите на селищата Синковка, Харковска област и Стелмаховка на Луганската народна република.

Загубите на противника възлизат на 50 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини и три автомобила.

В Краснолиманско направление частите на групировката войски „Център“ във взаимодействие с авиацията и артилерията отразиха три атаки на 12-та бригада със специално предназначение, както и на 21-ва и 63-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на на селищата Кременная, Червона Диброва на Луганската народна република и Ямполовка на Донецката народна република.

Ликвидирани са до 80 украински военнослужещи, две бойни машини на пехотата, три бойни бронирани машини и два пикапа.

В Южно-Донецкото направление частите на групата войски „Восток“ във взаимодействие с армейската авиация и артилерия унищожиха до 100 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, три автомобила и две гаубици: „Акация“ и „Гиацинт-Б“.

Освен това е унищожен склад с боеприпаси на 79-а десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна близо до село Новомихайловка в Донецката народна република.

В Херсонско направление в резултат на пожар са унищожени до 20 украински военнослужещи, три автомобила и две гаубици Д-30.

Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удари по жива сила и военна техника на въоръжените сили на Украйна в 132 района.

Също така в района на Село Серебрянка (ДНР) са унищожени два командно-наблюдателни пункта на части от 67-а механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна.

Системите за противовъздушна отбрана са прихванали две ракетни системи за залпов огън HIMARS, противокорабна ракета Neptune и две противорадарни ракети HARM.

Освен това през денонощието бяха унищожени 27 украински безпилотни летателни апарата, включително: в районите на населените места Шипиловка, Кременная, Софиевка, Житловка, Залиман на Луганската народна република, Кирилловка, Зайцево на Донецката народна република, Мирне и Нестерянка на Запорожка област.

През изминалото денонощие самолетите на украинските сили нанесоха осем удара по райони на концентрация на личния състав, един по команден пункт и три по зенитно-ракетни системи на противника, съобщава "УНИАН". 

През последното денонощие въоръжените сили на Украйна са унищожили 530 бойци от руската армия. 

Унищожени са и 14 вражески танка, 17 бойни бронирани машини, 25 артилерийски системи, три РСЗО, една система за ПВО, четири оперативно-тактически БЛА и четири крилати ракети.

Същевременно, украинските сили за отбрана се придвижват напред в Таврическо направление и нанасят още значителни загуби на противника.

Това съобщи бригаден генерал, командир на оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Александър Търнавски.

„Напредваме в Таврическо направление. Изтласкваме противника. Артилерийските подразделения на Силите за отбрана изпълниха 1200 огневи удара през денонощието. За изминалото денонощие загубите на противника възлизат на 327 души (безвъзвратни – 91, ранени – 235, заловен - 1)", - казва Търнавски.

По думите на командира са унищожени 34 единици вражеска военна техника.

По-специално, както отбелязва Търнавски, са унищожени четири вражески танка, осем бойни бронирани машини, три артилерийски системи и минохвъргачки, една РСЗО, 16 превозни средства и две единици специално оборудване. 

„Също така бяха унищожени 2 склада за боеприпаси и 3 командни пункта на противника“, добавя той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук