С изказването си след края на срещата на Г-7 канадският премиер Джъстин Трюдо „нанесе удар в гърба” на САЩ. Това накара американския президент Доналд Тръмп да не одобри заключителната декларация, заяви в неделя шефът на Националния икономически съвет към президента на САЩ Лорънс Кудлоу. 
В събота Тръмп обяви, че е разпоредил на представителите си да не подписват заключителната декларация от канадската среща на Г-7. Той обясни решението си с „лъжливите заявления” на Трюдо от пресконференцията му в края на срещата и фактът, че Отава налага големи мита на фермерите, работниците и компаниите от САЩ. По думите на Тръмп, след излитането му за Сингапур, Трюдо е заявил, че „американските налози са оскърбителни” и той няма да позволи подобно отношение.  
 

„Той наистина ни нанесе удар в гърба”, каза Кудлоу в интервю за Си Ен Ен, говорейки за кандаския премиер. „Той направи лоша услуга на всички от Г-7”, добави съветникът на Тръмп.
 
Кудлоу определи заявлението на Трюдо на пресконференцията като „политически трик”, насочен към вътрешната аудитория. "Президентът Тръмп участва добросъвестно в процеса”, каза съветникът, визирайки преговорите на срещата на Големите седем. „След това той се качи в самолета, отлетя и Трюдо започва да го критикува на пресконференцията. Извинявайте, но това е предателство. Това е двойна игра”, заяви  Лорънс Кудлоу.
 
В края на месец май министърът на търговията на САЩ  Уилбър Рос заяви, че от 1 юни американската администрация ще въведе мита върху вноса на стоманена и алуминиева продукция от Европейския съюз, Канада и Мексико. Канада и ЕС обявиха, че ще въведат ответни мерки.

Превод: БЛИЦ