Северна Корея вече има достатъчно плутоний за направата на 10 атомни бомби. Това обяви Южна Корея, седмица след като севернокорейският вожд Ким Чен-ун обяви, че страната е близо до тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, съобщава "Франс прес".
Изолираната комунистическа държава, която извърши 5 ядрени изпитания и множество изстрелвания на ракети, се смята, че планира през настоящата година да постигне напредък по отношение на ядрената си програма, след като тя се стреми да разработи оръжейни системи, които са в състояние да ударят територията на САЩ.

Анализаторите не са единодушни за това колко близо е Пхенян до осъществяването на пълните си ядрени амбиции, но всички са съгласни, че е направил огромни крачки откакто вождът Ким пое "руля" от баща си Ким Чен-ир, който почина през декември 2011 г.

Военното министерство в Сеул заяви, че Северна Корея се смята, че има около 50 кг подходящ за атомни оръжия плутоний към края на 2016 г. - достатъчен за направата на около 10 оръжия - което е увеличение в сравнение с 40-те килограма преди 8 години.

Северна Корея също така има "значителна" способност да произвежда оръжия, базирани на восокообогатен уран.

Американският мозъчен тръст Институт за наука и международна сигурност изчисли през юни, че общият ядрен арсенал на Пхенян бил повече от 21 бомби, което е ръст от 10-16 оръжия през 2014 г.

Ким Чен-ун в новогодишното си обръщение заяви, че Пхенян бил в "последните етапи" на разработването на междуконтинентална балистична ракета от тип, който би могъл да застраши американската територия.

Речта на комунистическия вожд предизвика бърз отговор от новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който се зарече възпре Пхенян.