Германия съобщи за нови 17 270 случаи на заразени с К-19 за 24 часа, предадоха информационните агенции.

Общият брой на жертвите от коронавирусна инфекция е надхвърлил 1,47 милиона, като общо 63,7 милиона случая на вируса са били открити по целия свят, според Балтимор, Университета Джонс Хопкинс в Мериленд.

В момента най-засегнатите страни в света са САЩ (над 13,7 милиона заразени, 270 000 смъртни случая), Индия (9,4 милиона заразени, 137 600 смъртни случая) и Бразилия (6,3 милиона случая, 173 800 смъртни случая).

Европейските държави също страдат от втора вълна на пандемията, като много от тях налагат блокади през последния месец, включително Франция, Германия, Великобритания, Белгия, Унгария и други.

В Мексико са били регистрирани 8819 нови случая с коронавирус и 825 починали с диагноза Ковид-19 за последното денонощие, съобщи снощи здравното министерство, цитирано от Ройтерс. 

От началото на епидемията в страната са били установени 1 122 362 случая, от които 106 765 са приключили със смърт. Правителството казва, че действителният брой на заразените е вероятно много по-голям от регистрираните, предаде БТА.

Бразилия обяви нови 50 909 случая с коронавирус за последното денонощие, което е най-голям дневен прираст на заразените от началото на септември, предаде Ройтерс.

Починалите с диагноза Ковид-19 за изтеклите 24 часа са 697, съобщи здравното министерство.

От началото на епидемията в страната досега са били регистрирани 6 386 787 носители на вируса и 173 817 смъртни случая, свързани с коронавирус, сочат официалните данни. Бразилия е на трето място в света след САЩ и Индия по абсолютен броя на заразените и починалите.

В Европа пък продължават някои страни да затягат мерките.

Срокът на извънредното положение в Латвия заради коронавирусната пандемия ще бъде удължен до 11 януари, реши вчера правителството на съвместно заседание със съвета за управление на кризата, предаде ТАСС.

Освен това се засилват и ограниченията - връща се правилото за социална дистанция от два метра, маските стават задължителни във всички помещения освен у дома, а частните срещи ще са само на лица от едно домакинство.

През уикендите ще бъдат отворени единствено магазините за стоки за първа необходимост - храни, хигиенни продукти, бензиностанции и аптеки.

Австрия пък започна днес масово изследване за коронавирус с изпитателно тестване в градчето Анаберг-Лунгьоц близо до Залцбург, преди същинското масово тестване да започне в края на седмицата. Правителството е поръчало 10 милиона бързи теста с цел да изследва значителна част от 9-милионното население на страната на два етапа.