Във вторник Съветът за сигурност на ООН се събира при закрити врати по молба на Франция и Великобритания, съобщава АФП, цитирана от „Фокус“. Двете страни, членки на Съвета за сигурност, обвиниха Иран за проведени изпитания на ракети със среден обхват на действие в края на седмицата, съобщават дипломатите.
 
Съединените щати заявиха, че тестът на ракетите, който е проведен в събота, представлява нарушение на резолюцията на Световната организация, с която се подкрепи иранската ядрена сделка от 2015 година. Вашингтон се оттегли от нея.
 
С тази резолюция се призовава Иран да се въздържа от изпитания на ракети, които могат да носят ядрено оръжие. Френското външно министерство определя проведените изпитания като "провокативни и дестабилизиращи ", а също и като "не съблюдаващи“ Резолюция 2231 на ООН по иранската сделка.
 
Британският външен министър Джеръми Хънт обяви ядрения тест за „провокативен, заплашителен и влизащ в противоречие“ с резолюцията. Той заяви, че „изпитанията трябва да спрат“.
 
Дълго време Иран поддържаше идеята, че неговата ракетна програма е отбранителна по природа. Позицията му се подкрепяше от Русия в Съвета за сигурност. Посланикът на Вашингтон в Иран Брайън Хук настоя Европейският съюз да наложи санкции, заради иранската ядрена програма. Държавният секретар Майк Помпео пътува за Брюксел, за да разговаря с партньорите на САЩ от Европа.
 
През май САЩ решиха да се оттеглят от ядрената сделка от 2015 година и на наложат нови санкции на Иран, което предизвика смут сред техните европейски съюзници.
 
Според клаузите на тази сделка санкциите срещу Иран ще бъдат вдигнати, ако страната се откаже от ядрените си активности. Останалите петима членове по сделката – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия – поддържаха усилията на ЕС да създадат специална система за плащания, за да продължат търговските и бизнес връзките си с Иран.