Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре следобед по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.
 
"Великобритания, Франция, САЩ, Полша, Холандия, Швеция, Кувейт, Перу и Кот д'Ивоар поискаха извънредно заседание на СС на ООН за обсъждане на съобщенията за нападение с химически оръжия в Сирия. Заседанието се очаква в понеделник", заяви в Туитър британската мисия към ООН. Русия също поиска заседание на Съвета за сигурност утре във връзка с "международния мир и сигурност", казаха дипломати. Точната тема, която руснаците искат да се обсъжда, засега не е ясна.
 
Междувременно бунтовниците от "Джаиш ал ислам" постигнаха днес окончателно споразумение с руската армия за прекратяване на огъня и изтегляне на бойците на групировката от сирийския град Дума, предадоха Ройтерс и ТАСС. Местни участници в преговорите казаха, че сделката предвижда бойците на "Джаиш ал ислам", които не искат да напуснат, да сключат мир със сирийските власти, без да бъдат преследвани от силите за сигурност.

Началникът на руския Център за помирение на воюващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко заяви, че се планира изтеглянето на до 8000 бойци и около 40 000 членове на техните семейства. По думите му споразумението с "Джаиш ал ислам" потвърждава, че в Дума не е използвано химическо оръжие.