15-годишно момиче е било принудено да прослуша запис, направен от мъж, който я е изнасилвал в продължение на четири часа, от лидерите на конгрегация на Свидетелите на Йехова, за да я накарат да каже, че срещата е била доброволна, стана ясно по време на изслушвания във Върховния съд на Юта тази седмица, пише BG VOICE.

Съдът изслуша аргументи в понеделник по дело, в което жена съди четирима религиозни водачи за умишлено причиняване на тежък емоционален стрес върху нея.

Ищцата твърди, че е била на 14 години, когато 18-годишен мъж, който също е бил член на Свидетелите на Йехова, я тормозил и започнал да я насилва през декември 2007 г. Тя твърди, че той я е изнасилил няколко пъти и е предоставил на религиозните водачи запис на едно от тези нападения.

Според жената, църковните лидери са й пускали записа периодично в продължение на поне четири часа през 2008 г., за да се опитат да извлекат признание, че доброволно е участвала в секс извън брака, твърди нейният адвокат, според The ​​Deseret News.

Тя е потърсила консултация и медицинско лечение след нападенията и е страдала от безпокойство, кошмари и лошо представяне в училище, казват нейните адвокати.

За първи път жертвата завела иск във Втория окръжен съд на Оден през 2016 г., където било постановено, че Първата поправка, която гарантира свободи по отношение на религията и изразяването, предпазва църквата от отговорност.

Нейните адвокати твърдят, че въпросът е трудна тема, защото се занимава с общност по вероизповедание. Те отбелязаха, че преди тя да обжалва делото си, 2-ри окръжен съд е постановил, че „нямало да се колебае да изпрати делото на съдебно заседание, ако то се отнасяло до светска обстановка“.

Върховният съд все още не е взел решение.

Адвокатите на жената казват, че най-висшият съд на Юта ще създаде опасен прецедент, ако предостави закрила на църквата и позволява други вредни поведения от религиозни организации.

Адвокат Кара Портър заяви, че църквата се опитва да установи дали момичето е съгрешило и че властите нямат право да се месят в това.

В понеделник, в продължение на час и половина съдебните заседатели разпитваха адвокатите на двете страни за това къде трябва да се прокара правната граница в гражданските искове, свързани с религиозни въпроси.

Съдия Пейдж Питърсън заяви, че дори само свикването на процеса на църковния трибунал може да причини страдание на човек с вяра, който знае, че е участвал в поведение, което се разглежда като грях.

Миналата година Апелативният съд в Юта постанови, че произнасянето по делото на жената би било прекомерно заплитане, тъй като „изисква разследване за целесъобразността на поведението на църквата при прилагане на религиозна практика и следователно нарушава клаузата за установяване на първата поправка“.

Адвокатите на жената казват, че „мотивът не може да оправдае поведението“.

Защитниците на църквата обаче твърдят, че в съдебните дела липсват факти, които да подкрепят твърдението на жената.