Русия продължава да изпраща пушечно месо в Украйна, което ще забави окончателната победа на украинските сили. Това заяви Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, в интервю за „Файненшъл Таймс“ (FT).

По думите му западните партньори вече са изиграли решаваща роля в овладяването на първоначалния руски блицкриг. „Русия очевидно е готова да пожертва войските си в името на незначителни териториални завоевания“, заяви Данилов.

Той също изрази увереност, че притокът на оръжия с по-голям обсег и по-голям калибър ще продължи, докато Украйна не победи Русия. "Русия е голяма страна по размери и има много от това пушечно месо, което се изпраща тук. И този процес (победата над Русия) не може да бъде много бърз", каза още Данилов.

Сутрешна сводка: Зеленски обяви ще се изтеглят ли украинските войски от Северодонецк на "по-изгодни позиции"

Украинските въоръжени сили казаха, че докато ситуацията в Източна Украйна остава като цяло непроменена, тази нощ те са нанесли няколко въздушни удара по руски позиции в Южна Украйна, предаде ДПА.

"Украински хеликоптери поразиха струпвания на вражески сили в Херсонска област, а самолети поразиха складове за боеприпаси в Николаевска област", обяви украинският генерален щаб днес и актуализира данните за руските загуби.

 

 

Артилерията на руските въоръжени сили унищожи по време на специалната операция в Украйна 155-милиметрова самоходна артилерийска установка (ACS) M109A3 и две гаубици M777, произведени в САЩ, прехвърлени от Норвегия, съобщи от своя страна говорителят на министерството на отбраната на Руската Федерация генерал-майор Игор Конашенков.

"В резултат на артилерийски удари едно 155-милиметрово самоходно оръдие M109A3, прехвърлено от Норвегия, две 155-милиметрови гаубици M777, произведени в САЩ, както и седем полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, включително 203-милиметровия Pion самоходно оръдие, са унищожени", каза Конашенков. 

По думите му, в резултат на ударите „повече от 400 националисти, 10 бронирани машини, три реактивни системи за залпове „Град“, 10 специални превозни средства, както и три пускови установки на зенитно-ракетни системи С-300 в района на Краматорск“ също бяха унищожени"