Осем души бяха убити, а 12 - ранени, при руски ракетен удар днес по украинското село Десна, северно от Киев, където се помещава голям тренировъчен лагер на украинската армия, предаде Франс прес, като се позова на спасителните служби.

"Осем убити и 12 ранени" каза пред АФП Олександър Ивченко, говорител на регионалното отделение на Държавната служба за извънредни ситуации, по повод атаката, извършена на шейсетина километра от украинската столица, в Черниговска област.

Сутринта регионалният губернатор Вячеслав Чаус съобщи в Телеграм за неуточнен брой жертви при руски "ракетни удари" срещу Десна. "Войната не е свършила, войната не е напуснала областта, войната не е изчезнала от градовете ни", каза Чаус.

Черниговска област беше особено тежко бомбардирана от руските войски в началото на инвазията преди след това да се изтеглят от района, отбелязва АФП.

Още една руска атака беше извършена тази сутрин срещу украинска военна база - в западната Лвовска област, само на 15 километра от границата с Полша, съобщи регионалният губернатор Максим Козицки.

Какво казва Украйна:

"Руските нашественици в Украйна в посока Бахмут се опитаха да пробият отбраната на нашите войски, но не успяха и бяха принудени да отстъпят.

В посока Авдеевка противникът неуспешно се опита да щурмува позициите на украински войници, за да превземе участъци от втория път Новобахмутовка-Новоселивка", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

Загубите на противника сред личния състав възлизат на приблизително 27 900 души. 200 окупатори бяха елиминирани през изминалото денонощие.

"Най-големите загуби на противника (през изминалото денонощие) се наблюдават в Лиманско и Запорожко направления. Данните се уточняват", отбелязаха още от Генералния щаб.

 

 

Украински войски обстрелваха село Безимено в Белгородска област. Това съобщи областният ръководител Вячеслав Гладков.

"Има пострадал, но е леко ранен. Цялата необходима медицинска помощ вече е оказана, нищо не застрашава живота му“, каза губернаторът.

Според Гладков има разрушения.

"Сега се извършва оценка на разрушенията. Всичко, което е унищожено, ще възстановим възможно най-скоро", каза той.