Сянката на Джордж Сорос се простира върху номинациите за нови съдии в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, написа френското издание „Valeurs“, цитирано от "Монитор".

Според изданието, основателят на Отворено общество лобира за свои хора в съда за правата на човека. Както пише изданието, цитирайки познавач на отношенията в Съда в Страсбург, „Сорос инвестира в малки държави, тъй като гласът им в обществените организации тежи толкова, колкото и гласът на големите като Франция и Германия например, а така е по-лесно да влияе на важни решения“.

Тази година трябва да бъдат избрани кандидати от Норвегия, Турция и Албания. Според „Valeurs“, двама от тримата кандидати на Албания са заемали важни позиции в мрежата на „Отворено общество“. Организацията е инвестирала 130 милиона евро в Албания през последните 25 години. Според цитирания източник на “Valeurs”, „Отворено общество“ контролира редица филиали и организации като Human Rights Watch или Amnesty International.

Европейският съд за правата на човека има 47 съдии, по един от всяка страна-членка на Съвета на Европа. Според изданието, в момента от избраните съдии близки до Сорос са например българинът Йонко Грозев, избран през 2015 г., хърватката Ксения Туркович, избрана през 2013 г. и румънката Юлия Антонела Моточ. Всички те са работили или в „Отворено общество“ или в организации близки до фондацията на Сорос, завършва изданието.