Британският дизайнер Хелън Сторей създаде дрехи, за които не е нужно да полагате грижи – те се разтварят във вода.
Както могат да се убедят посетителите на изложба в британския град Шефилд, дрехите на Сторей се разтварят във вода за броени секунди.
Самата Сторей казва, че на мисълта за създаване на изчезващи дрехи я навела достъпността до вещите в съвременния свят. Само във Великобритания годишно на боклука отиват 1,5 милиона тона дрехи.
В интервю за Би Би Си Сторей разказа, че е искала да засегне темата за потреблението. “Тези дрехи са своего рода провокация. Не съм ги създавала за продажба в магазин. Исках хората да се замислят какво и как купуват и какво става след това с всички тези неща”, каза дизайнерът.
Днес във Великобритания е напълно нормално да си купиш блузка за 5 лири, да я носиш ден-два и след това да я изхвърлиш. Според Сторей такова отношение не предвещава нищо добро.
С това, че човекът трябва да промени отношението си към природата, е съгласен и професорът от университета в Шефилд Тони Райън, който е участвал в създаването на формулата за плата за дрехите. “Нашето поколение използва повече природни ресурси от всички предишни поколения в историята. Така повече не може да продължава. Няма да оставим нищо след себе си на нашите деца и внуци”, каза Райън.
На Хелън са й били нужни три години за създаването на дрехите от поливинилов спирт, който се разтваря за девет секунди. Според нея съотношението между усилията, положени за проекта и времето, за което плодът на този труд изчезва, характеризира отношението между съвременния човек и околната среда. /БЛИЦ