Нов робот, който ходи, говори и има лице на жена, скоро ще се появи и на модния подиум, съобщиха създателите му.
Моделът, който беше представен вчера от учени от японския национален институт за прогресивни науки и технологии, все още не е дорасъл, за да върши всекидневните неща заедно с хората, но със сигурност ще може да се справи на модно ревю, след като се сдобие с разрешение за използване.
“От технологична гледна точка не е достигнато ниво, че да помага във всекидневните дейности. Дори от модната индустрия ни казаха, че е прекалено нисък и има много обикновена фигура”, каза Хирохиса Хирукава, един от създателите на робота. “Кибернетичният човек” тежи 43 килограма и е висок 158 см.
Макар че не е интересен за модната индустрия, роботът ще има своя дебют идната седмица на седмицата на модата в Токио, на специално организирано ревю. Моделът HRP-4C, и то само рамката, без лицето на обикновена японка, ще се продава за 200 000 долара. В тялото му има 30 мотора, с помощта на които ходи и се движи точно като хората, а други 8 мотора в главата му дават възможност да имитира някои човешки реакции като изненада или гняв. Презентацията вчера не премина гладко, но създателите на новия робот смятат, че това е “само първото стъпало”. Тази манекенка е все още много далеч от седмицата на модата в Париж, но кой знае..., пише “Вечерни лист”. /БЛИЦ