В Каталония заради референдума започна най-големия на Запад конфликт между властта и народа от времето на падането на Берлинската стена. Това смята създателят на WikiLeaks Дбулиан Асандж. Според него, това е първия случай в света на интернет война.
Основателят на WikiLeaks Джулиан Ассандж заяви, че референдумът в Каталония е на практика първият в света случай на интернет война, защото испанският регион използва световната мрежа за организирането на допитването за независимост, а специалните служби на страната пречат на това и се опитват да забавят всичките интернет комуникации. Това той написа в Туитър. 

"В Каталония започна първата световна интернет война, защото хората и правителсвтото използват интернет за организирането на референдума за независимост в неделя, а испанските специални служби атакуват, замразявайки телекомуникациите, блокират сградите на операторите на връзката, осъществявайки цензура на стотици сайтове, протоколи (на данни) и така нататък", отбеляза той. 

Според Асандж, "това е най-големият на Запад конфликт между народ и държава" от времето на падането на Берлинската стена през ноември 1989 година, но се осъществява той със съвременни методи - с помощта на различни интернет технологии. 

Основателят на WikiLeaks заяви, че военната полиция на Испания е нахлула и превзела телекомуникационната сграда в Барселона и е дала заповед за блокирането на 29 приложения, които използва правителството на Каталония за организирането на референдума. Асандж призова своите поддръжници и експерти от цял свят да помогнат за разобличаването на методите на цензура на испанската полиция и разузнаването спрямо пресата, избирателите и властите в региона.