Любимите гръцки плажове за почивка на българите са далеч по-празни от обичайното в Деня за размисъл. Повечето наши сънародници предпочитат да почиват за уикенда в южната ни съседка.

Този уикенд обаче се забелязва различна тенденция.

“Повече българи имаше през седмицата, днес са в пъти по-малко”, заяви пред GlasNews.bg управител на плажно заведение в Керамоти.Дали заради изборите в неделя, или заради информациите за нови ограничения, отливът този уикенд е факт. Освен българи обаче липсват и румънците и сърбите.

Българите неочаквано: Сбогом, Гърция!

От тази седмица клиентите в баровете и нощните клубове в Гърция нямат право да стоят прави, нито пък да танцуват. Заведенията, които не спазват новите правила, ще бъдат глобявани. Могат да загубят и лицензите си.

Собствениците на заведения се опасяват, че това ще се отрази неблагоприятно на бизнеса им през лятото, но ще бъдат търпеливи, за да спасят туризма на страната.През последните дни в Гърция рязко се увеличиха новозаразените. Много от новите случаи са на млади хора и според здравните власти са свързани именно с вечерните забавления.Според новите правила от пътниците на фериботите се изисква сертификат за ваксинация или PCR-тест, направен до 72 часа преди пътуване, както и носене на предпазна маска.

Проверка обаче установи, че правилата са само на хартия. Спокойно се преминава и през граничните пунктове.

Около 38% от подлежащото на ваксинация население в Гърция е напълно ваксинирано, а властите предложиха финансови стимули, за да насърчат ваксинацията. Целта е да се постигнат най-малко 70 процента ваксинирани до есента.