Властите в Испания признаха за уникален гаф, след като случайно освободиха холандски милиардер от затвора по време на бюрократична бъркотия. Карим Буяхрикан, предполагаемият лидер на "Мократа мафия", беше арестуван в Марбея през януари след петгодишно разследване за пране на пари, съобщава BBC.

Той обаче беше случайно освободен от затвора на фона на объркване около искане за екстрадиране в Холандия, преди да изчезне напълно този месец. Испанските власти остават уверени, че предполагаемият шеф на нарко картела ще бъде открит.

Говорейки пред репортери, министърът на правосъдието Феликс Боланос призна, че бягството е „тревожна новина“, но настоя, че силите за сигурност ще „изправят този човек пред правосъдието възможно най-скоро“.

"Мократа мафия" са няколко от най-големите картели за трафик на кокаин в Европа и се смята, че са пренесли контрабандно наркотик на стойност милиарди евро от Южна Америка в ЕС през последните 15 години.

Те са заподозрени, че са използвали големите пристанища на Амстердам и Ротердам за контрабанда на кокаин през континента, докато са извършвали операции за пране на пари в Европа, Близкия изток и Мароко.

Медиите в Холандия също свързват картелите със заплахи, отправени срещу наследника на холандския трон принцеса Амелия. Миналата седмица стана ясно, че заплахите за отвличане са принудили принцесата да живее в Испания поне една година.

Карим, известен още като Такси, беше арестуван през януари заедно с петима други мъже, след като бяха обвинени в пране на пари чрез закупуване на 172 имота в Испания на стойност над 50 милиона евро. 46-годишният мъж беше един от най-търсените престъпници в Европа и бе издирван от Интерпол поне пет години. Смята се, че брат му Самир е основал клон на Wet Mafia - холандско-мароканска организация, базирана в Холандия и Белгия - преди да бъде убит през 2014 г.

Карим пое контрола над империята на брат си след смъртта му. Смята се, че арестът му е успокоил борбата за власт между съперничещи си организирани престъпни групи тази година, при която няколко мъже бяха убити.

След като научиха, че Карим е арестуван, холандските власти подадоха искане за екстрадиция, което първоначално беше удовлетворено от националния съд в Мадрид. Местните власти в Малага, където беше задържан наркобосът, обаче настояха, че срещу него ще бъдат повдигнати обвинения в Испания. Местните медии съобщават, че националният съд в Мадрид впоследствие е отменил решението.

На 22 февруари съдът в Малага прие жалба, подадена от екипа на защитата на Карим, и разпореди освобождаването му в очакване на екстрадиция, ако плати гаранция от 50 000 евро.

Испанската медия El Pais съобщи, че съдиите приемат, че има възможност босът на картела да избяга от страната, но твърди, че "по-малко обременяващи" мерки - включително да бъде принуден да предаде паспорта си и да се явява в съда на всеки 15 дни - биха могли да бъдат достатъчно. Медията допълва, че Карим редовно се е отчитал в съда до 1 април, след което е изчезнал.

Министър Боланос отказа да коментира бюрократичната грешка. Винсент Венман, говорител на холандската прокуратура в Хага, каза, че е "неизвестно" защо Карим е бил освободен от затвора. Но той настоя, че сътрудничеството с испанската съдебна система е "като цяло добро", добавяйки, че "десетки заподозрени се предават всяка година".